Fluefiske i Norge – en opplevelse

Norge er kjent for vakker natur, med alt fra svale svaberg og langstrakte sandstrender til stupbratte fjellsider som stuper ned i havet, og ørkenlignende fjellvidder så langt øyet rekker. Felles for alle stedene, uansett hvor du enn måtte befinne deg, er det gode fisket. Prøv tørrflua i de stille skogstjernene eller streameren etter sjøørreten langs den fantastiske kysten. Uansett hva du ønsker av utfordringer innen fluefiske, så har du muligheten til å oppfylle drømmen i Norge, uten å måtte lete lenge for å skulle finne fram til gode fiskeplasser.

Fisk i norske vann

En av de mest prominente grunnene til at Norge er en såpass populær destinasjon når det gjelder fluefiske, er utvilsomt det faktum at vi som nasjon har mye fisk sammenlignet med andre land. Vi har som kjent en særdeles lang kystlinje, samt et enormt antall innsjøer, noe som gjør Norge til en drøm for fiskere fra hele verden – enten du er erfaren eller ikke. Fluefiskere i Norge kan nyte godt av vårt utvalg som består av mer enn 40 forskjellige arter i ferskvann, tilgjengelig på tvers av hele landet.

Områder egnet for fluefiske

Det er som sagt ingen mangel på kyst, elver og innsjøer i Norge, så det er ingen tvil om at Norge har utviklet seg til å bli en særdeles attraktiv destinasjon fra fluefiskere som kommer fra hele verden for å prøve lykken i norske vann. En rekke områder i Norge har blitt spesielt godt kjent på grunn av de regelmessige funnene av stor og sunn fisk. Eksempler på slike områder er Renaelva i Hedmark, Holselva på Ål, Lesja i Gudbrandsdalen, og Hemsila i Hemsedal. Det er med andre ord ingen mangel på muligheter.

Det å fiske i elv

Når det gjelder å skulle bedrive fluefiske i norske elver kan det virke veldig komplisert å finne ut hvor du kan forvente å finne fisk, til hvilken tid. Elver er nemlig relativt unike destinasjoner på grunn av effekten elvenes strøm har på fisken i området. Fisk beveger seg i forhold til strømmene på forskjellig vis, da fisken gjerne ønsker at maten skal kunne komme flytende rett til dem, men de ønsker samtidig ikke å bruke for mye energi på å bli stående på et sted. Stå gjerne foran eller bak store steiner, eller i små vassdrag.

Fluefiske i innsjøer

Det å skulle fiske i innsjøer fungerer på annet vis enn å skulle fiske i elver. Du trenger ikke lenger å tenke på hvordan det er med strømmen, men du må ta en rekke andre faktorer i betraktning, især dybden på vannet du fisker i. Mesteparten av maten enkelte fisker tiltrekkes av, lever nemlig på bunnen av vannet, slik som bunnlevende insekter og et utvalg av krepsdyr. På en annen side finnes det også fiskearter, blant annet sik, som lever av plankton og lignende organismer lengre opp i vannet.

Fiske på forskjellige tider av året

Verden står aldri stille, og for å skulle drive med fluefiske på mest mulig effektivt vis er det viktig å være oppmerksom på forskjellene i fisket til forskjellige årstider. Noe å ha i bakhodet er det faktum at fiskene i vannet gjerne er mer aktive når insektene begynner å bli fullvoksne, ettersom dette betyr at de potensielle måltidene er større og mer mettende. I løpet av våren, sommeren og den tidlige høsten er det en rekke insekter ved vannet som krysser over fra sin ungdomstid til sitt voksne liv – dette er noe fisken liker.