Lofoten

Lofoten er en stor øygruppe i Nordland med et samlet areal på over 1 200 kvadratkilometer i omfang. De største øyene er Austvågøya (526,10 km²), Gimsøya (46,36 km²), Vestvågøya (411,05 km²), Flakstadøya (109,76 km²), Moskenesøya (185,94 km²), Værøy (15,74 km²) og Røst (3,60 km²). Distriktet har seks kommuner (Flakstad, Vestvågøy, Vågan, Værøy, Røst og Moksnes). Navnet Lofoten stammer fra gammelsvensk «ló» (gaupe), og fra norrønt «fotr» (fot). Alle øyene i Lofoten, bortsett fra Værøy og Røst, forbindes med Europavei 10. Like nord for Lofoten ligger den like kjente øygruppen Vesterålen.

Midnattssol

Ønsker du å oppleve midnattssolen fra sin beste side, er Lofoten stedet å gjøre det fra. I månedene da solen aldri går ned, mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn, arrangeres aktiviteter som midnattspadling, rideturer under midnattssolen, safari og kajakkturer m.m. Det arrangeres også tur til Kvalvika strand, der du kan nyte midnattssolen ved foten av stupbratte klipper mens bølgene skvulper og lager et fint bakteppe for anledningen. Du kan også dra med ribbåter fra Henningsvær og vestover gjennom trange sund til storhavet. Vil du oppleve magisk lys fra hesteryggen, står også dette på aktivitetstilbudet i Lofoten.

Havørnsafari i Trollfjorden

Havørnsafari med rib i Trollfjorden er en populær aktivitet hele året. Turen starter i Svolvær. Herfra går ferden gjennom Øyhellsundet og til Trollfjorden med sine kritthvite strender og magiske natur. Dette er et område med stor forekomst av havørn, og du er garantert å få nærkontakt med denne nydelige rovfuglen. Her lokker arrangøren med agn, og deltakere kan være heldige å få muligheten til å mate en havørn. Arrangørene tar her forbehold om værmessige forhold, og kan på kort varsel avlyse turen. Det må minst være to deltakere på turen.

Kultur innendørs

Ønskes en dag med innendørsaktiviteter, kan Lofoten også by på dette. På hvert lille nes finnes et galleri, håndverksbutikker og kunstutsalg. Du kan blant annet ta en tur innom Galleri Espolin, der Kaare Espolin Johnsen forteller om landsdelens dramatiske historie via sin kunst. Ved torget i Svolvær finner du Nordnorsk Kunstsenter med utstillinger av visuell kunst og et kunstutsalg. Galleri Lofoten byr på en samling av nordnorsk kunst, mens Galleri Dagfinn Bakke byr på grafikk, foto, akvareller og skulpturer fra kjente norske kunstnere. På øyen Skrova kan du ta deg en kaffe på Fotobrygga.

Gastronomi

Hva gastronomi og matopplevelser gjelder, så ligger Lofoten svært godt an til å bli en favoritt. Her får du alt fra vikingmat og vikinggilde på Lofotr Vikingmuseum, til fasjonable Lofoten Food Studio med flotte anretninger og mulighet for å arrangere matkurs. I Lofoten kan du også få ekte hjemmelaget gårdsmat med lokale ingredienser ved å besøke for eksempel Aalen gård. De har også en egen gårdsbutikk med hjemmelagede og typiske produkter, samt en masse dyr som særlig barna setter pris på å besøke. På Lofoten Gårdsysteri kan du lage din egen ost sammen med vertskapet.

Lofotr Vikingmuseum

Reis tusen år tilbake i tid og få innblikk i vikingenes hverdag på Lofotr Vikingmuseum. I 1981 ble verdens største langhus avdekket og rekonstruert i full størrelse – 83 meter langt og 12 meter bredt. Her dufter det av tjære og bål, mens vikingene underholder deg med sang, musikk og historiefortelling. På kveldstid dekkes det opp til vikinggilde. Foruten langhuset har museet arkeologiske utstillinger med unike funn av gullgubber, smykker, keramikkskår, sverd og annet fra lokalområdet. På uteområdene beiter dyr av gamle raser, mens du selv kan seile vikingskip, skyte med pil og bue eller lære deg andre vikingferdigheter.